Aban House - AKDN
Aerial view of the house showing the dome of the great Shah Mosque in the background. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)
This three-storey family house was designed to blend into the historic neighbourhood. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

View of the northern façade from the entrance. Handmade bricks were used to build all outdoor spaces, including the façade, in order to harmonise this new house with the existing buildings. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

The kitchen is located at the heart of the house and provides a space for family members and friends to share quality time together. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

View of the ground floor showing the sunken living room in relation to the kitchen (left of the stairs) and an undefined space (right). | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

An undefined space where the family members can read, relax or simply look out of the window. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

The interior spaces are organised around three different courtyards, thus providing more light and interaction with the exterior than the traditional central courtyard model. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

A narrow indoor pool on the basement floor adjoining a courtyard (left) and a living/working space (right). | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

View of the Shah Mosque from the rooftop at night. | Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Deed Studio (photographer)

Floor plans. | Courtesy of architect

Courtesy of architect

languageSwitcher?language_switcher_text?

Aban House

Award Cycle: 2020-2022 Cycle

Country of origin: Iran

Location: Isfahan, Iran

Client: Aban Arab

Architect: USE Studio / Mohammad Arab, Mina Moeineddini

Completed: 2018