Lanka Learning Centre - AKDN
Aerial view of the Lanka Learning Centre showing its pentangular plan and integration into the landscape. The architects kept all the existing trees, which now provide shade to the complex. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)
Perforated walls made of locally handcrafted clay bricks as well as the lifted cantilevered roofs permits effective passive cooling and allows the building to be used during the scorching summer months. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Children have ample room to play in the spacious circular courtyard, which also acts as the circulation space between the five pavilions. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

The complex's concrete skeleton makes the buildings earthquake resilient. The buildings are also placed on a plinth, protecting them from flooding and sand drifts. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Teakwood foldable sliding doors make for a versatile teaching environment and create flowing transitions between indoors and outdoors. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

The perforated brick walls maximise airflow and the raised aluminium roofs partially reflect the solar heat owing to a Low-E coating, keeping the interiors cool. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Women prepare the children's meals in a kitchen adjacent to the cafeteria. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

The complex was financed by donations and could not afford glazed windows. Nevertheless, the perforated walls and various openings let in enough light and air while shielding the students from the heat and rain. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

In a country scarred by decades of civil war, the centre is part of an effort to rebuild trust between communities and brings together children from different ethnic and religious affiliations. | Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Nipun Prabhakar (photographer)

Floor plan. | Courtesy of architect

Courtesy of architect

languageSwitcher?language_switcher_text?