Renovation of Niemeyer Guest House - AKDN
From the outside, a paved concrete pathway leads the visitors discreetly towards the building entrance. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)
From the outside, a paved concrete pathway leads the visitors discreetly towards the building entrance. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Central atrium surrounded by the exhibition space, where furniture samples are tested and made available for public use. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Conceived as an open production laboratory, the workshop and its auxiliary technical spaces infiltrate towards the western wing of the building. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Defined by a series of lightweight steel and glass panels registering the ceiling's rhythmic structural grid, the new flexible partition allows for all functions to seamlessly connect to each other and to the central courtyard beyond. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Outdoor space. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

View of the horizontal concrete structure with a windowless façade. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Site plan. | Courtesy of architect

Courtesy of architect

Panoramic view of the Rachid Karami International Fair, composed of curved and geometric sculptural buildings in dialogue with each other. The Guest House is a rectangular building visible on the left. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

The Guest House exposes an elongated profile with its 58-metre-long main facade and low height, set on a flat field amid lush high grass. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

The blank facades reveal a beautiful interior space lit by a square atrium. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

View of the Guest House's surroundings and material library. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

The Guest House's operable glass doors can be opened or closed depending on privacy needs and the desire to access the courtyard. |  Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

All furniture used and displayed in the Guest House is entirely designed and built at the Minjara workshop. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Minjara offers free-of-charge access to a state-of-the-art carpentry workshop. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

The concrete diagrid covering the courtyards allows sunlight to enter the interior spaces without glare. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Furniture from the Minjara workshop on display. |  Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

The introverted building is centred around an open central atrium planted with local reed species. | Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden (photographer)

languageSwitcher?language_switcher_text?

Renovation of Niemeyer Guest House

Award Cycle: 2020-2022 Cycle

Country of origin: Lebanon

Location: Tripoli, Lebanon

Client: Expertise France

Architect: East Architecture Studio / Nicolas Fayad, Charles Kettaneh

Completed: 2018